Pogled poetičkoga drugog

Uz knjigu kritičkih ogleda i drugih tekstova Miloša Đurđevića, Drugi pogled: O suvremenoj poeziji i povezanim temama

Sandorf, Zagreb, 2023.

June 06, 2024
Milos Đurđević
Miloš Đurđević

Miloš Đurđević, vrstan pjesnik, antologičar, prevoditelj s engleskoga jezika, objavio je dosad i nekoliko iznimno kvalitetnih esejističkih knjiga (Podnevni pljusak, književne kritike i eseji (Pop & Pop: Zagreb, 2003., i Sjene na vodi – ogledi i kritike o poeziji, eseji i književne kritike (Antibarbarus: Zagreb, 2009) u kojima na hermeneutički suveren način uglavnom analizira poetsku produkciju kako hrvatskih suvremenih pjesnika i onih iz bliske nam regije, slovenskih i srpskih poglavito, tako i svjetskih, jer je prevodio suvremenu američku i britansku poeziju i ostvario čitav niz vrijednih prijevoda koji ostaju standardom za ono što Walter Benjamin naziva u eseju o Proustu umijećem prijenosa tekstualnog smisla iz stranog u izvorni jezik. Njegova nova knjiga eseja, naslovljena DRUGI POGLED – O suvremenoj poeziji i povezanim temama nesumnjivo će imati zamjetnu recepciju, jer se studiozno i znalački bavi poetskim imaginarijem suvremene hrvatske književnosti, ovaj put izabirući niz imena koja pripadaju glasovima s onu stranu dominantnih lirskih orijentacija. U knjizi koja se sastoji od dva komplementarna dijela, Prvi naslovljen „Kritički ogledi i drugi tekstovi“ te Drugi naslovljen „Jedan isječak iz suvremene poezije“, poseže za kritičko-esejističkim predstavljanjem nekih od ključnih hrvatskih pjesnika posljednjih tridesetak godina poput Maria Suška, Milorada Stojevića i Slavka Jendrička. Ali je nadasve intrigantno njegovo nastojanje da nasuprot dominantnoj struji poetskoga diskursa postavi u obzorje promišljanja i pjesnikinje i pjesnike poput Jasne Melvinger, Petra Matovića, Sanje Sagaste, Gordane Benić, Voje Šindolića i drugih. Osim toga, ova knjiga je ‘žanrovski’ heteronomna jer osim pjesničkih analiza Đurđević jedno poglavlje posvećuje i zapisima o fotografiji, te je u knjigu uključen i razgovor s njim za KUD Poiesis. No, postoji u knjizi i nešto posve neočekivano i naizgled paradoksalno, gotovo kao presedan za knjigu ovog diskursa koji pretpostavlja uvid u ono poetičko i poetsko. Riječ je, naime, o kritičkome prikazu jedne filozofijsko-političke knjige Nevena Sesardića o problemu artikulacije stavova tzv. političke desnice u Hrvatskoj danas. Ogled je naslovljen „Nedovršene konstrukcije i neodređeni putokazi“. Sve to podaruje ovom tekstu u čitateljskome smislu izrazito atraktivni personalizirani pristup. On spaja tri razine kazivanja, diskurzivnu, analitičku i dijalošku u iznimno zanimljivu cjelovitost kojoj smisao daju singularni dijelovi, a ne unaprijed postavljeni teorijski okvir kritičkoga suđenja o poeziji. Navest ću za potkrepu ovdje iskazana stava sljedeći ulomak.

U ovoj knjizi kritičkih ogleda i drugih tekstova polazim od analize i opisa nekih poetičkih obilježja suvremene poezije na primjerima autora koji žive i rade u Hrvatskoj kao i široj, kao što se sada najčešće prostorno označava, regiji. Njihovi pjesnički radovi po svojim osnovnim značajkama, kako su ovdje opisane i razložene, kao i najčešće u kritici već verificiranoj književnoj kvaliteti, iznova su me potaknuli da pokušam razmotriti na koji su način nadograđivali, osporavali i/ili razgrađivali poetičke okvire i postulate. Upravo zbog potonjeg moglo bi se bez imalo pretjerivanja reći da predstavljaju jedan od najzanimljivijih, a po mnogo čemu možda i najvrjednijih mogućih segmenta novije nacionalne i regionalne literarne produkcije. Taj segment, u ovom predstavljanju, također odmah indicira da je uzet jedan snop pjesničkih ostvarenja, koji stoga u kritičkom opisu radova pojedinih autora/ica ne može biti reprezentativan na širem književnom planu niti se želi uspostaviti kao konačan, nego sam naprotiv jedino nastojao iz drugog kuta osvijetliti neke poetičke postupke i subjektivne/autorske interese. Prije svega, išao sam za otvaranjem novih čitanja njihove poezije kao prešutnim nagovorom da je u poeziji moguće iznova razabrati ono, rekao bih prečesto mistificirano mjesto razlike, njegovo kako i zašto. Jer, čini se da nam je to naprosto i dalje nužno ne samo zbog potpunijeg shvaćanja rada poezije – i posljedičnog i/ili simultanog prepuštanja njenim učincima u čitavom potencijalnom rasponu od su-doživljavanja do su-djelovanja – već i zbog eventualnog ukazivanja na drugačije, dakle uvijek potrebne pristupe poeziji koja se ovdje piše i objavljuje. (Uvodna bilješka)

Ova knjiga Miloša Đurđevića nesumnjivo se pokazuje u nužnosti očuvanja mogućnosti poetskoga kazivanja danas kad je briga za jezik iznimno važna za egzistencijalnu usmjerenost izvan redukcije na moć tehnosfere. Njegova kritičko-esejistička analiza pokazuje suverenu upućenost u stanje suvremene hrvatske poezije i one u regionalnome okružju uz suptilno prepoznavanje drukčijeg razumijevanja pozicije pjesništva danas. Stoga je ova knjiga istodobno kako joj kazuje sam naslov autentičan drugi pogled u mrežu specifičnoga estetskoga iskustva koje nam donosi čitanje poezije u hermeneutičkome ključu Đurđevićevih uvida. Autor pristupa izabranim pjesnicima, istodobno kao rafinirani znalac njihova opusa, odnosa između teksta i medijski posredovane zbilje, te zadaće koju naposljetku pjesništvo nastoji u ovo doba tehničke vizualizacije svijeta očuvati kao zalog istinskoga kazivanja. Pogledajmo što i kako Đurđević otvara kao problem u kritičkome razumijevanju i vrednovanju poetičkih sklopova u trijadi modernizma-neoavangarde-postmodernizma.

Ponajprije, pojam Drugoga i drugosti ne samo da je odredio suvremenu filozofiju i književnost, već i cjelokupni hologram nove kulture druge polovine 20. stoljeća u Europi i svijetu uopće. Ključni pojam drugosti kao razlike izveden je u etičkoj bezuvjetnosti ideje nesvodivosti onog što nadilazi metafizički subjekt i supstanciju od Descartesa do Hegela i u istinskome je smislu riječ o rastakanju, razgradnji i rastemeljenju svekolike logocentrične strukture zapadnjačkoga mišljenja. Mislioci koji otvaraju novi horizont kao drukčije shvaćanje Drugoga ne polazeći više od njegove razlike spram logike i ontologije zasnovane na konceptu cogita i subjekta, već iz područja ne-određenosti i ne-utemeljenosti onog što pripada razlici kao takvoj, a ne pukoj negaciji identiteta, su Emmanuel Lévinas i Jacques Derrida u sklopu francuskoga poststrukturalizma. Druga orijentacija oko istog problema kritike metafizike Zapada su mislioci na tragu Husserlove fenomenologije poput Bernharda Waldenfelsa i njegove responzivne postfenomenologije Drugoga u smislu otvorenosti spram nesvodive biti stranca-tuđinca u doba fluidnih identiteta. Sve što pogađa traganje suvremene filozofije za drukčijim mogućnostima mišljenja i kazivanja svjedoči sudbina poetičkoga i poetskoga u razdoblju od 1960ih do danas. Zato je knjiga Miloša Đurđevića uistinu pokušaj da se diskurzivno, analitički i dijaloški nastoji ponuditi mogućnost svega onog što ima ne samo rubni karakter, kao manjinsko svjedočenje otpora i politike Drugoga, razmještenost i raskorijenjenost u biti suvremene egzistencije koju još uvijek, unatoč videocentrizmu tehnosfere, određuje vladavina Jezika kao mišljenja, razumiievanja svijeta i onog što je unatoč komunikacijske transparencije današnjih društvenih mreža krajnje apartno, gotovo postulatom bez zbiljske moći, naime dijaloškom otvorenošću samoga života. Jezik mu upravo podaruje najviše mogućnosti i ujedno ga razara svojom upregnutošću u jaram ideologijsko-političke ništavnosti. Samo iz tog vidokruga može se opravdati uvrštenje kritičkoga teksta o Sesardićevu plaidoyeru za legitimnost i opravdanje političkog desničarstva danas, jer je posrijedi ono što izvan binarnoga koda poetičkoga-poetskoga na radikalan način pokazuje da Drugi i njegova „mistifikacija“ kao ranjivoga i izloženoga retoričkome i zbiljskome nasilju od dominantne kulture Represije ima i „drugo lice“. A to je ono koje danas provodi u praksi ničeanski kazano ressentiment globalne i lokalne nacionalne konzervativne revolucije.

Đurđević je, ipak, primarno poetičko-poetski svjedok propitivanja stanja s odnosom između jezika i pjevanja kao uspostavljanja jedne vrste tekstualne korelacije između onog što pripada formalno modernizmu i postmodernizmu, da bi se moglo vidjeti kako iz drugoga pogleda stvari ne stoje posve drukčije s rangom poetske vrsnosti, već stoje tako da Drugome podaruju njegovu polifoniju i policentričnost, njegovu fukoovski kazano heterotopiju. Čini mi se da su dva pjesnika i jedna pjesnikinja pritom u ovoj knjizi paradigmatski slučajevi Đurđevićeve diskurzivno-analitičko-dijaloške metode čitanja tekstova iz ove perspektive drugosti/razlike u nastojanju stvaranja distancije i blizine s onim što ih povezuje s tzv. dominantnim strujanjem u poetskoj vrtoglavici suvremenosti od uvjetno pozicija koje zauzimaju Josip Sever i Danijel Dragojević kao temeljna ishodišta hrvatske poezije druge polovice 20. stoljeća uopće. To su Mario Suško, Miodrag Stojević i Gordana Benić. U produbljenim čitanjima njihovih pjesničkih zbirki Đurđević pronalazi tragove „suptilnoga hermetizma“ (Suško), „poetičkog spoznajnoga gnosticizma“ (Stojević) i „borgesijansko-oniričkoga okvira o svijetu“. Nije stvar ni u kakvoj uspostavljenosti novoga kanona koji bi preferirao pod svaku cijenu sve tri razlomljene strukture i rastemeljene kategorije poetičko-poetske tvorbe Jezika kao upravo tog neodredljivoga drugoga pogleda koji zahtijeva ne više subverziju Teksta, već ustrajno traganje kao experimentum mundi za svijetom koji izmiče Jeziku i postaje slikovna projekcija kaosa i entropije. Uostalom, u razgovorima o poetičkome i poeziji, o razlici mišljenja o poeziji i samoga pjesničkoga kazivanja u ovom složenome prostoru dokidanja granica između visoke i masovne kulture, Miloš Đurđević jasno pokazuje da je pristajanje uz ono „novo“ nemoguć projekt. Zato i isklizava u bezdan ukoliko nije pritom uočeno ono ključno uopće za naš egzistencijalno-temporalni položaj u svijetu. To je, po mojem sudu, najvažnije mjesto Drugoga pogleda. Otuda valja čitati sve Đurđevićeve oglede, njegova vrednovanja i izbore, njegove antologičarske projekte i njegovu pripadnost svojem vremenu na posve izdvojen način smjernoga svjedoka i kritičara s ugođenim okom na ono najsuptilnije i najšokantnije, istodobno zagonetno i bljeskovito otvaranje mogućnosti druge i drukčije misije poezije od one koju zagovaraju pristalice teorije jezika u misaonome kodu Heideggera ili Wittgensteina: da jezik govori i da je jezik skup jezičnih igara (Sprachspiele, language games). Evo, kako to Đurđević iskazuje:

„…poezija se nikad do kraja ne poklapa s jezikom, uvijek postoji neki razmak ili jaz između jezika i poezije, postoje pukotine u jeziku i možda upravo taj razmak, te pukotine daju višak značenja poeziji kako bi uopće funkcionirala i zadržala svoje zasebno mjesto u radu jezika.“ (str. 111)

Knjiga kritičkih ogleda Miloša Đurđevića važan je književni događaj u analizi recentne književne produkcije u nas, a osobito je poticajno što kao pjesnik i antologičar autor ove knjige podaruje izabranim pjesnicima mogućnost dijaloške otvorenosti s onim što u njihovim tekstovima ima dodatno značenje, onaj višak imaginarnoga kojeg samo suptilna interpretacija dovodi na vidjelo.

Similar Posts

Zašto Krist nadahnuje buržuje?

Prije nekog vremena pročitao sam ogled mladoga Gillesa Deleuzea iz 1946. godine, objavljen u časopisu Espace, br. 1, str. 93-106., naslovljen provokativno „Od Krista do buržoazije“ i posvećen gospođici Davy. Ogled je na engleskome objavljen u knjizi Letters and Other Texts (prir. David Lapoujade, prijevod s francuskoga Ames Hodges), u izdanju Semiotext(e), New York, South […]

September 07, 2024

Znanost o slici

Lambert Wiesing profesor je teorije slike i estetike na sveučilištu u Jeni. Objavio je nekoliko iznimno važnih knjiga koje se tematski i sadržajno bave problemom odnosa suvremenih medija i slikovnosti (Philosophie der Wahrnehmung, Bild und Reflexion). U okviru interdisciplinarnog projekta ICONIC TURN i BILDWISSENSCHAFT zajedno s Klausom-Sachsom Hombachom, Oliverom Grauom i drugim autorima niz godina […]

September 06, 2024